Luister NIET naar deze gevoelens

Luister NIET naar deze gevoelens

Luister niet naar deze gevoelens  – als je iets wil veranderen in je leven tenminste.

Dit is wat je moet weten over gevoelens: er zijn nogal veel verschillende gevoelens die we allemaal ‘gevoelens’ noemen.

Maar er zijn verschillen. Als je je leven wil upgraden, moet je niet naar alle gevoelens luisteren.

De boodschap ‘luister naar je gevoelens is steeds duidelijker hoorbaar’. En ik ben helemaal #teamfeelings. Maar soms moet je juist helemaal niet naar je gevoelens luisteren, anders verandert er niets…

Vind je dit ook wat verwarrend?
Ik zal het ophelderen.

Dus voor iedereen die gevoelens heeft… zet ik een paar verschillende gevoelens op een rij zodat je weet naar welke je wel en niet wil gaan luisteren. Het wordt een mini-reeks-posts. Dit is deel 1.

Luister NIET naar De Gewoontelus-gevoelens.

Een gewoontelus is een habit. Een patroon. Iets dat je regelmatig doet en waar je niet meer bij na denkt. Zoals ’s ochtends je tanden poetsen, je vaste sportavond, een wijntje pakken tijdens het koken, netflix na het eten, de dag beginnen met koffie. Ik noem maar iets. Je brein is dol op patronen want die zijn energie-efficiënt. Je denkt er niet bij na, maar niet het gewoon. Het kost geen extra energie meer om uit te voeren.

Maar dan komt het moment dat je een verandering wil maken. Je wil meer gemberthee drinken en minder koffie. Bijvoorbeeld.

Wat je kunt verwachten bij verandering

Wat er gaat gebeuren is dat je brein ab-so-luut niet van plan is mee te werken aan dit ridicule plan van verandering. Ze zal  er alles aan zal doen om de oude gewoonte in stand te houden. Een patroon veranderen kost namelijk energie.

Je brein geeft je gevoelens van verlangen naar koffie, geen zin in water. Want ‘we hadden zo’n lekker ritme gevonden en nu wil jij ineens iets anders doen!?’ Als je niet oplet heb je dat kopje koffie zelfs al op voor je er erg in hebt. Je brein geeft je gedachten als: ‘wat maakt dat ene kopje nou uit?, ik heb het echt nodig.’ Alles om het oude patroon te behouden.

@MelRobbins zegt in haar populaire Tedtalk en boek The 5 second rule: “Your feelings don’t matter. The only thing that matters is what you DO.”  Ja, dat klopt! Als het hebben over gewoontelus gevoelens dus. Weet dat die gevoelens slechts het doorbreken van een gewoontelus betekenen.

Zodra je je nieuwe ochtendritueel, dat rondje hard lopen, de moeite nemen om te koken en je avondwandeling vaak genoeg herhaald hebt, zal je brein je er om smeken! Je hebt een nieuwe, gezondere gewoontelus gecreëerd. Een die beter past bij wie je nu ben en hoe je je leven wil leven. Én nog energie-efficiënte is dan het oude patroon.

Wat je hierbij helpt:

 

1. Heb helder waarom je je gewoonte wil veranderen.
Wat is je levensvisie? En vooral: VOEL de gevoelens die opkomen bij je visie. Laat de energie van het nieuwe gedrag grootser zijn dan die van het oude gedrag.
2. Tune vooraf in
op hoe het voelt wanneer je de nieuwe gewoonte hebt gedaan. De after-feelings-before. Ook dít gevoel is pure energie in je brein en helpt enorm om wel die sportschoenen aan te trekken en te gaan.
3. Mel’s 5 second rule tip.
Gaat zo: je bedenkt dat je wil gaan sporten… en meteen komen ook de -geen zin, moe bladiebla. Mel zegt dat je, zodra je een idee krijgt waarvan je weet dat het lange termijn goed is voor je, maar je gewoontelus zit in de weg, je moet aftellen 5,4,3,2,1 en dan fysiek in beweging komen. Geen tijd om na te denken en GAAN.

Doen wat je belangrijk vind,
bouwt zelfvertrouwen.

Nu jij: herken je dit?
Hoe gaat dit bij jou en welke gewoonte wil je graag veranderen zodat het beter past bij je levensvisie?
Deel het in de comments.

 

Liefs, Susanne